Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 12 februarie 2011

Bureţi flocoşi.

Lactarius torminosus Fam Russulaceae.
Ciupercă comestibilă întâlnită în lunile VII-X pe sol izolată sau în grupuri mai ales sub mesteceni dezvoltare mare în sept-oct.
Denumiri populare- burete de mesteacăn, flocoşel, păruşei, râşcov de mesteacăn.
Descriere- pălăria sferică, apoi întinsă, deprimată în zona centrală, cărnoasă, cu marginea răsucită în jos, diametrul 5-11cm. Faţa superioară puţin lipicioasă cu zone concentrice, lânoasă, mai ales marginea tomentos-lanată, roz-cărămizie sau brun-roşiatic. Faţa inferioară cu lamele subţiri, strânse puţin decurente, crem. Picior cilindric, mai gros la bază, plin, apoi găunos, lung de 4-6cm diametrul 1-2cm, asemănător la culoare cu pălăria. Carnea alb-roz, fragilă, latex alb, gust acru-piperat, miros vag de fructe.
Alimentaţie- regional se folosesc în consum. Se ţin 6-8 ore în apă, se scurg, se opăresc apoi se gătesc. Pentru iarnă se conservă în oţet. Consumaţi cruzi sunt puternic laxativi, pricinuind tulburări gastro-intestinale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu